Miten harrastaa lintuja?


Lintujen rengastusilta 6.2.2020

Helmikuun alussa Kuopion sohvat täyttyivät lintujen rengastamisesta ja lintuharrastuksesta lisätietoa kaipaavista, kun vuoden 2017 nuori lintuharrastaja Teemu Sirkkala saapui paikan päälle kertomaan elämästään lintujen parissa. Illan aikana käsiteltiin lintuharrastusta yleisesti, lintujen rengastusta sekä lintuharrastusmahdollisuuksia pääkaupunkiseudulla.

Teemu avasi kuulijoille, että lintuharrastuksen ei tarvitse tarkoittaa takapihan lintulaudan tuijottamista lintukirja kädessä, vaan harrastusta voi elävöittää monella tavalla. Lintuja voi harrastaa esimerkiksi valokuvaamalla, staijaamalla (eli muuttoa pitempiaikaisesti tarkkailemalla), lintujen ääntelyä äänittämällä tai eri lajejista näköhavaintoja (eli ”lintukielellä” pinnoja) keräämällä. Pinnojakin on tietysti erilaisia! Vuoden pinnat (vuodarit), elämän pinnat (elis), kotipihapinna, nakupinna (jep. lintu pitää nähdä alasti)…

Mahdollisuuksia on siis monia, mutta kaikkia näitä yhdistää kuitenkin lintuharrastajien yhteisöllisyys ja luonnossa liikkuminen. Parasta harrastuksessa on aloittamisen helppous; tarvitset vain jonkinlaisen lintukirjan, lähiluonnon ja yleensä myös kiikarit. Alkuun pääsee helposti myös eri lintuyhdistysten järjestämillä yhteisretkillä (jälleen korona-ajan laannuttua). Helsingissä matalna kynnyksen retkiä järjestää muun muassa Tringa ry (Helsingin Seudun Lintutieteellinen Yhdistys).

Illan aikana puhuttiin yleisen lintuharrastuksen lisäksi paljon lintujen rengastamisesta. Lintujen rengastaminen on Luomuksen (Luonnontieteellinen keskusmuseo) säätelemää luvanvaraista toimintaa, jonka tavoitteena on saada tietoa lintujen muuttoreiteistä, iästä, kuolevaisuudesta, pesäpaikkauskollisuudesta yms. Esimerkiksi satelliittipaikantimilla varustetut linnut tuovat erittäin arvokasta tutkimustietoa lintujen muuttoreiteistä. 

Rengastajaksi mielivien on täytettävä muutama ehto, jotka löytyvät myös Lumouksen kotisivuilta:


”Uuden rengastusluvan saamisen edellytyksenä on, että hakija on:
1.    Täyttänyt 18 vuotta.
2.    Opetellut rengastusta ja lintujen käsittelyä käytännössä kokeneen rengastajan avustajana ja saanut harjoittelustaan hyväksytyn todistuksen.
3.    Suorittanut hyväksytysti perustentin, jossa testataan hakijan kyky tunnistaa Suomessa säännöllisesti pesivät lajit ja runsaimmat läpimuuttajat
4.    Esittänyt hyväksyttävän rengastussuunnitelman.”

- Luomus 

Rengastusillan aikana Teemu myös valotti paikalleolijoille, kuinka ”helposti” lintuja voi harrastaa myös Helsingissä – ainakin etäisyyksien puolesta ja muistutti, että Viikkiläisillä on loistavat puitteet harrastaa lintuja!

Laji
Laji
Parimäärä (Suomessa)
Etäisyys pesään (EKYn Kuopiosta)
Lehtopöllö
n. 2000 paria
2,7 km
Sitruunavästäräkki
n. 20 paria
2,5 km
Viiksitimali
n. 500 paria
2,0 km
Liejukana
n. 100 paria
0,9 km
Merikotka
n. 450 paria
2,2 kmTeksti: Mima Jämsä

Kommentit

Suositut tekstit