Kuvareportaasi Haliakselta eli Hangon lintuasemalta


"Helsingin Seudun Lintutieteellisen Yhdistyksen, Tringa ry:n ylläpitämä Hangon lintuasema eli Halias sijaitsee Suomen mantereen eteläisimmässä pisteessä Hankoniemen kärjessä. Vuonna 1979 perustetulla asemalla tutkitaan ja seurataan lintuja, sekä perehdytetään kaikenikäisiä luonnonystäviä lintuharrastukseen ja suojelutyöhön."

Näin kuvaillaan Hangon lintuasemaa aseman omilla kotisivuilla osoitteessa halias.fi.

Haliakseen liittyy tiettyä mystisyyttä, sillä alueelle pääsee kulkemaan vain luvan kanssa, vaikka aivan asema-alueen vieressä kulkeville Hankoniemen luontopoluille pääsy onkin vapaa. Kulkurajoitus johtuu siitä, että lintuja rengastaessa halutaan toimia lintujen kannalta parhaalla mahdollisella tavalla, mikä taas vaatii tiettyä osaamista ja kokemusta. Lisäksi alueella on tiettyjä rutiinitoimia, joita havainnoitsijoiksi nimetyt henkilöt tekevät tiettyyn vuorokaudenaikaan tietyistä paikoista vertailukelpoisen datan turvaamiseksi.


Vaikka paikan päälle pääsyä ei olekaan, jakaa Halias huimia määriä julkista dataa havainnoistaan (esimerkiksi yli muuttaneiden lintujen määrät) julkiseen Haahka-tietokantaansa
 

Tietokannasta pääset näkemään esimerkiksi missä vaiheessa vuotta yllä olevan kuvan pyrstötiaisia tavataan eniten. 


"Halias on tunnettu etenkin keväisistä haahka- ja kurkimuutoista sekä syksyisten vaelluslintujen ja muiden muuttolintujen seurantapaikkana. Syksyisin tiaisten ja peippojen parvet pyyhkivät niemen yli tuhatpäisinä massoina, ja hyvinä vaellusvuosina asemalla nähdään runsasta tikkojen, närhien ja pähkinähakkien liikehdintää. Asemalta havaitaan myös runsaasti muuttomatkalla olevia vesilintuja, kurkia, kahlaajia ja petolintuja. Haliaksella näkee lintuja aina, kun meri on jäättömänä!"

Lisää esimerkiksi rutiininomaisesti asemalla tehtävistä havainnoinneista voit lukea täältä! :)

 

Kommentit

Suositut tekstit