Villieläinharjoitteluun opiskelijavaihdon aikana Ranskassa
Vietin edellisen opiskeluvuoteni Ranskassa Alfortin eläinlääketieteellisessä korkeakoulussa, joka sijaitsee Pariisin kupeessa vain lyhyen metromatkan päässä sen keskustasta. Hieman Suomea lempeämmän ilmaston lisäksi vaihtoon lähdön yhtenä vaikuttimena oli mahdollisuus päästä jatkamaan villieläinten kanssa työskentelyä paikallisella villieläinklinikalla. Ensimmäinen kosketukseni villieläinlääketieteeseen oli edellisen opiskelijavaihtoni aikana Ranskan Nantesissa, jossa tein vapaaehtoisvuoroja koulun yhteydessä sijaitsevalla villieläinklinikalla. Seuraavaksi vaihtokohteekseni valitsinkin yliopiston, jossa voin jatkaa villieläinten kanssa työskentelyä. Opiskelijalle kätevästi myös Alfortin villieläinklinikka sijaitsee koulun kampusrajojen sisäpuolella, joten opiskelija-asuntolassa asuvan opiskelijan on helppo kulkea klinikalle vuoroja varten. Klinikka toimii pääasiassa vapaaehtoisten työntekijöiden sekä eläinlääketieteen opiskelijoiden voimin. Koska töissä on kokoaikaisesti vain yksi eläinlääkäri, on hommaa melkoisesti, ja jokaiselle vuorolle riitti varmasti puuhattavaa. Apua uusiin toimenpiteisiin sai kuitenkin aina myös muilta opiskelijoilta, sillä työvuorot oli jaettu niin, että jokaisella vuorolla oli apuna myös aina pidempään klinikalla työskennellyt opiskelija.
Ranskalaiset opiskelijat voivat suorittaa klinikalla valinnaisia opintoja, jotka on rytmitetty opiskeluvuoden ja taitotason mukaan koko opintojen ajalle. Jokaisen taitotason suorittaakseen opiskelijoiden tulee suorittaa tietty määrä työvuoroja klinikalla, osallistua pakolliseen opetukseen ja luennoille, sekä osoittaa lopuksi käytännön osaamisensa. Koska vaihto-opiskelijat viettävät klinikalla usein lyhyemmän aikaa, ei tiettyyn aikaan vuodesta suoritettaviin tasotehtäviin välttämättä pääse osallistumaan, mutta vastaavan osaamisen saa taatusti hankittua aktiivisella osallistumisella työvuoroihin ja konferensseihin. Tiedottaminen koulutuksista on kuitenkin välillä hieman katkonaista, joten vaihtarina niiden perään kannattaa aktiivisesti kysellä saadakseen reissusta kaiken irti!
Koska klinikka sijaitsee Pariisin läheisyydessä, koostuu potilaskanta pääasiallisesti kaikille tutuista puluista ja siileistä. Välillä sekaan mahtuu kuitenkin myös erikoisempia tuttavuuksia, ja oman harjoitteluni aikana pääsin hoitamaan melko kirjavaa porukkaa, johon mahtui niin variksia, erilaisia pöllöjä, näätä, peura, joutsenia, haukkoja, kilpikonnia, hamstereita kuin lepakkojakin. Sen lisäksi, että klinikalla perushoitotoimenpiteet kuten loukkaantuneiden lintujen ja siilien lääkitseminen ja letkuttaminen tulevat varmasti enemmän kuin tutuiksi, opiskelijat pääsevät usein näkemään myös erikoisempia tapauksia, joita klinikan eläinlääkäri mielellään avaa opiskelijoille aikataulunsa puitteissa. Myös haastavampia toimenpiteitä pääsee usein suorittamaan taitotasonsa puitteissa, ja osaavammat ylempien vuosikurssien opiskelijat suoriutuvatkin suurimmasta osasta toimenpiteitä itsenäisesti.
Työvuorot klinikalla jakautuivat kahteen neljän tunnin vuoroon, ja arkipäivinä opiskelijoiden vuorot on rytmitetty lounastauoille ja luentojen jälkeen niin, että niihin osallistuminen on mahdollista myös muun opetuksen lomassa. Lisäksi klinikalle on mahdollista tulla työskentelemään myös viikonloppuisin, ja he ottavat myös kokopäiväisiä klinikkaharjoittelijoita. Harjoittelusta saa lopuksi kokonaistuntimäärän osoittavan todistuksen, ja ainakin ranskalaiset opiskelijat korvasivat usein yhden klinikkakiertonsa kahdella viikolla villieläinsairaalassa. Työskentelykielenä klinikalla toimii ranska, mutta ainakin oman vuoteni aikana klinikalla kävi myös englanninkielisiä harjoittelijoita, sillä asiakaskontaktia työskentelyyn ei juurikaan kuulu.
Suosittelen lämpimästi sekä Nantesia että Alfortia vaihtokohteena opiskelijalle, joka on kiinnostunut yhdistämään ulkomaanreissunsa villieläinharjoitteluun, sekä molempia klinikoita myös lyhyempiin harjoitteluihin esimerkiksi lomien aikana! Molempiin kouluihin on olemassa vaihtosopimus Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisen tiedekunnan kanssa, joten vaihtoon on mahdollista hakea Erasmus-apurahaa. Kirsikkana kakun päällä molemmissa kouluissa toimii useampi aktiivinen eksoottisten ja villieläinten lääketieteeseen keskittynyt opiskelijajärjestö, jotka järjestävät säännöllisesti aiheeseen liittyviä luentoja ja koulutuksia kampusalueella. Esimerkiksi Alfortin vaihtoni aikana pääsin vierailemaan Pariisin eläintarhoissa eläinlääkärien opastamana, harjoittelemaan lintujen endoskopointia sekä ottamaan osaa kolmipäiväiseen kansainväliseen eksoottisten ja villieläinten lääketieteen järjestö Yaboumban konferenssiin Pariisissa. Kielimuuriakaan ei kannata turhaan pelätä, sillä lääketieteellinen sanasto on ranskaksi ja englanniksi hyvin pitkälti samanlaista.
Kerron mielelläni lisää molemmista kouluista ja klinikoista vaihdosta kiinnostuneille.
Elina Rantonen, 5. vsk opiskelija
Centre Vétérinaire de la Faune Sauvage et des Ecosystèmes des Pays de la Loire CVFSE, Nantes
Centre d’Accueil de la Faune Sauvage de l’Ecole vétérinaire d’Alfort CEDAF, Maisons Alfort
Kommentit
Lähetä kommentti